WITAMY NA FORUM MIŁOŚNIKÓW MOTOCYKLA SUZUKI GS 500 - MIŁEGO PISANIA !
Zapraszamy również na nasz portal pod adresem www.gs500.pl

Portal | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Poprzedni temat «» Następny temat
Gs nie odpala.
Autor Wiadomość
strycek14 

Dołączył: 26 Lis 2020
Posty: 4
Skąd: Małopolskie
Wysłany: Czw 26 Lis, 2020   Gs nie odpala.

Cześć,
wiem , że temat się powtórzy xxx razy, ale wszystkie wątki przeczytałem i nic nie pomogło.
Zacznę tak, moto paliło miesiąc temu, postał i nie odpala. Paliwo jest, świece mokre, iskra jest , ale jednak nie odpala. Podnóżka złożona (z czujnikiem czy bez i tak jest iskra, dodatkowo go wywaliłem i złączyłem kable), użycie sprzęgła przy odpalaniu nic nie daje. Moto jest po regulacji zaworów oraz czyszczeniu gaźnika jak i jego regulacji, więc takie rzeczy odpadają.
Puki co strzela w gaźnik, czasem w wydech, tak jakby iskra była za słaba - czego nie uważam. Świece mają miesiąc, więc wykluczam, żeby padły. Jakieś sugestie?
Z góry dzięki za odpowiedź.
PS: nawet na plaka kichnie w wydech ;V
 
 
kempes 



Model GSa: Inny motocykl
Wiek: 30
Dołączył: 23 Wrz 2008
Pochwał: 30
Posty: 1743
Skąd: Olsztyn
Wysłany: Pią 27 Lis, 2020   

Skoro paliwo dochodzi a iskra jest w odpowiednim momencie to musi odpalać :P

Świece mogą dość szybko paść jeśli się je uporczywie zalewa. Dla pewności sprawdź czy akumulator ma odpowiednie parametry do odpalania (może napięcie trzyma, ale prądu rozruchowego brakuje?). Jednak po tym co opisałeś obstawiałbym zawieszone pływaki. Do airobxa nie przelewa?
_________________
Romet Kadet 110 Automatic '90/'91 -> Keeway Matrix '06 -> Suzuki GS 500 '93 -> Suzuki SV650N '03 -> Yamaha TTR 600 -> Jawa 353/04 '61 & Aprilia Pegaso 650 I.E.
 
 
strycek14 

Dołączył: 26 Lis 2020
Posty: 4
Skąd: Małopolskie
Wysłany: Pią 27 Lis, 2020   

Dzisiaj założyłem nowe świece i dalej to samo. Akumulator jest dobry, na dzisiaj zrobiłem dodatkowe masy i niby coś lepiej... zaczął strasznie strzelać w wydech (objawy takie miałem wcześniej przed regulacją luzu zaworowego, którego wogóle nie było) czyli jest za bogata mieszanka i go pewnie zalewa, ale pytanie dlaczego? Gaźnik dzisiaj ściągłem, sprawdziłem pływaki i nie są zawieszone, chodzą jak trzeba. Co ciekawe, kiedy wylałem z nich paliwo i coś zacząłem go odpalać tak jakby coś prychał i chciał odpalić, ale chwila moment i to samo. Nie wiem czy to wina np. nowych kolanek wydechowych, tzn. z jednego cylindra na jeden wydech (całość siedzi w quadzie) czy jak... czujnik stopu czy go odepnę czy nie i tak iskra jest więc jego bym wykluczał, już nawet próbowałem łączyć kablem wyjście od czujnika do bodajże masy (czarno biały kabel z zielonym). Jutro jeszcze spróbuję mu podać paliwo przez strzykawkę, i kupie nowe, może jakieś lewe paliwo mi się trafiło ..

PS: śmieszne pytanie, ale pewnie zamiana miejscami cewek nic nie zmienia? xD
PS2: przelewa do filtrów powietrza jak dam ssanie na maksa + strzeli wtedy w niego, więc może coś nie tak jest z gaźnikiem, ale są świeżo po regulacji wakumetrami itd. Może wykręcić skład mieszanki jeszcze? aktualnie mam na 3 obroty wykręconą i tak wcześniej odpalał na dotyk.
PS3: skoro mam iskrę bez wciskania sprzęgła oraz czujnika stopki to raczej wyklucza to powiedzmy "blokowaniem zapłonu" zgadza się?
  
 
 
Wilk 


Model GSa: Inny motocykl
Wiek: 33
Dołączył: 10 Maj 2014
Pochwał: 7
Posty: 497
Skąd: Gdynia - Wielki Kack
Wysłany: Nie 29 Lis, 2020   

U mnie w GSie jak miałem problem z odpaleniem to po którymś kręceniu zaczęło przelewać paliwo. Więc postawiłem na zawieszone pływaki i zapchane dysze. Rozkręciłem gaźnik w sensie wykręciłem dysze, sprayem do czyszczenia gaźników je potraktowałem oraz oczyściłem całą resztę itp., sprężonym powietrzem przedmuchałem żeby wydmuchać wilgoć, pływaki obadałem/poruszałem nimi czy są OK, poruszałem wszystko żeby nie było, że jest sklejone/zablokowane, skręciłem wszystko i GS odpalił. U mnie pływaki czy tam coś się zblokowało i zrobiło problem.

Tak btw. kill switch jest w dobrej pozycji? Wiem, że może trywialne pytanie, ale kumpel kiedyś tak walczył pół dnia ze swoim motocyklem (nie GS co prawda tylko inne moto) z przełączonym kill switchem. Może kill switch uległ awarii?
_________________
Jest: Wilk - Kawasaki Z900 '20
Był: Wilk - GS500 Five Stars 95'
  
 
 
 
strycek14 

Dołączył: 26 Lis 2020
Posty: 4
Skąd: Małopolskie
Wysłany: Pon 30 Lis, 2020   

Gaźniki są czyściutkie po serwisie, odpalał normalnie, potem przekładka w inną ramę i lipa.Przelewać go pewnie przelewa, u mnie jest na pewno iskra w złym momencie.. obstawiam moduł zapłonowy (był w ramie gdy było spawanie , ale nie było akumulatora, więc mógł się uszkodzić.. jak myślicie? ) Druga sprawa, kill switch działa normalnie, na wyłączonym nie zakręci, więc jest ok. Jeszcze obstawiam impulsator, staram się znaleść, jak go sprawdzić czy jest sprawny, ale myślę , że jest, bo iskrę mam, jednak pewnie za słaba w samym silniku. Z tego co wiem, modułu nie sprawdzę w warunkach domowych.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja Lo-Fi

INFORMACJA DOTYCZĄCA POLITYKI PLIKÓW COOKIES ORAZ OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH:
  • Nasza strona używa informacji zapisywanych za pomocą cookies i podobnych technologii głównie w celu dostosowania strony do potrzeb każdego użytkownika oraz m.in. w celach statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy z branży statystycznej. Ustawienia dotyczące plików cookies mogą być zmienione w programie (przeglądarce) do obsługi stron internetowych. Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza akceptację korzystania z serwisu na wyżej wymienionych warunkach.

  • Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 Ogólnego rozporządzenia Parlamentu i Rady Unii Europejskiej o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. informujemy, że:
    • Administratorem Danych Osobowych jest Forum GS500.pl;
    • podanie przez Ciebie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne do prawidłowej rejestracji i użytkowania forum;
    • przetwarzanie Twoich danych osobowych w celu użytkowania forum odbywa się na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) Ogólnego Rozporządzenia Parlamentu i Rady Unii Europejskiej o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. i zgodnie z zasadami określonymi w niniejszym Rozporządzeniu;
    • Posiadasz prawo dostępu do treści swoich danych, uzyskania ich kopii, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych;
    • dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do wykonania usługi lub czynności w związku z którą zostały przekazane (czas użytkowania konta na forum GS500.pl) oraz przez okres wynikający z okresu przedawnienia w ewentualnym procesie ochrony dóbr Administratora;
    • informujemy, iż Twoje dane osobowe możemy udostępniać następującym kategoriom podmiotów:Google Inc, SolarWinds Corporate, England.pl Sp. z o.o., IONIC Sp. z o.o. Sp. k.
    • Masz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uznasz, iż przetwarzanie Twoich danych osobowych narusza przepisy Ogólnego rozporządzenia Parlamentu i Rady Unii Europejskiej o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.