|
Pierwsze moto |
| Autor |
Wiadomość |
sziwu

Model GSa: Inny motocykl
Wiek: 31 Dołączył: 14 Paź 2011 Posty: 342 Skąd: Skarżysko-Kamienna
|
Wysłany: Wto 30 Cze, 2026 Pierwsze moto
|
|
|
Długo zbierałem się do napisania tego postu, bo "a nie teraz" i dokładnie tak samo było z realizacją marzenia o zakupie motocykla. Dokładnie po 13 latach zdałem prawo jazdy i zakupiłem motocykl. W tym czasie było wiele ważniejszych rzeczy, więc i chęć wydania pieniędzy na fanaberie gdzieś przysłaniała cel. Miałem nawet moment, że skoro tyle lat minęło, to może odpuścić, ale gdzieś w tym swoim marudzeniu usłyszałem od kogoś, że jak się w końcu za to nie zbiorę, to całe życie będę tak biadolił, bo zawsze znajdzie się coś bardiej istotnego. A więc w końcu się zebrałem i... kupiłem motocykl przed zdaniem prawka. Czyli prawilnie, jak przystało na początkującego motocyklistę xD. Oczywiście pierwotny wybór to GS 500, w końcu 13 lat go chciałem mieć. Zacząłem przeglądać ogłoszenia i niestety same śmietniki. Znalazłem jednak coś innego, dla mnie nietypowego, mianowicie Hondę NTV 650 rocznik 97. Pomyślałem, że ładny, podobny do GS, ale bez jego wad, czyli silnik to upragnione V2, którego dźwięk zawsze mi się w SV podobał, chłodzony cieczą - nie zagotuje się w upalny dzień, wał napędowy rozwiązuje problem obsługi łańcucha i świetnie wyglądający monowahacz. Pojechałem z kolegą, wróciliśmy i radość była mieszana z jakimś poziomem abstrakcji. Szczerze, spodziewałem się po sobie innej reakcji Ale teraz, tyle ile mam czas dawkuję sobie te emocje. Może to akurat dobrze, bo z jednej strony przy dwójce dzieci i bagażem doświadczeń człowiek ma bardziej w głowie poukładane - przebudowany system wartości. Brakuje mi tylko tego typowo młodzieńczego entuzjazmu, tych motyli w brzuchu Jest po prostu fajnie i oby tak zostało
 |
_________________  |
|
|
|
 |
kempes

|
Wysłany: Wto 30 Cze, 2026
|
|
|
Faaaajny jest. Gratulacje spełnionego marzenia. Niestety "później" zwykle przychodzi za późno więc dobrze, że się zdecydowałeś podjąć konkretne działania.
BTW. Nie sprawdzałem historii Twoich postów na forum, ale kojarzę że dołączyłeś jako "skuterzysta" marzący o GSie |
_________________ Romet Kadet 110 Automatic '90/'91 -> Keeway Matrix '06 -> Suzuki GS 500 '93 -> Suzuki SV650N '03 -> Yamaha TTR 600 -> Aprilia Pegaso 650 I.E. -> Jawa 353 '61 & Handzia CB650R |
| |
|
|
|
 |
sziwu

|
Wysłany: Sro 01 Lip, 2026
|
|
|
Tak, było dokładnie tak jak piszesz ogólnie zerkam tu na forum co jakiś czas i stara gwardia jakoś się trzyma Z moto jestem bardzo zadowolony. Porobiłem sobie regulację luzów (na śrubki) wymieniłem uszczelki pokryw zaworów (ori jednak najlepiej pasuje) i dwa oringi na łączniku cylindrów od cieczy, bo już kapało. Bardzo dużo dokumentacji jest do tego silnika, wszystko stosunkowo proste jest i to się bardzo ceni. Przebieg 83 k km ale jakoś tego w sumie nie widać. Uchował się nawet oryginalny zestaw kluczy z pokrowcem pod prawą osłoną pod siedzeniem |
_________________  |
|
|
|
 |
studi

Wiek: 52 Dołączył: 08 Lis 2009 Posty: 3569 Skąd: Słoneczna Italja
|
Wysłany: Sro 01 Lip, 2026
|
|
|
moto wygląda ładnie i zadbanie, niech służy jak najlepiej, a te kilka detali, o których wspomniałeś to normalne z racji wieku.
I jak Kempes pisał fajnie, że się udało spełnić marzenie, to najważniejsze.
A skoro masz już pełnoprawne moto to teraz nabijaj kilometrów, szlifuj formę i widzimy się na przyszłorocznym 20 już zlocie. |
_________________ Pomogłem, nie zapomnij kliknąć w
|
 |
sziwu

|
Wysłany: Czw 02 Lip, 2026
|
|
|
W zasadzie kompletnie mnie to nie zraża. Obawiam się tylko sytuacji, w której przyjdzie mi robić serwis gaźników lub wymianę rozrządu, ale to pieśń przyszłości. Nie wiem, czy znajdę kogoś w okolicy, co by taka naprawa nie była kosztem połowy ceny motocykla. Na dzień dzisiejszy jedyne co mnie irytuje to dziwny efekt podskakiwania przedniego koła przy około 60 km/h. Myślałem, że to wina opon, ale po wymianie na nowe jest to samo. Koła też wyważone. Został chyba tylko olej w lagach, ale nic nie cieknie, więc nie wiem, czy drążyć temat |
_________________  |
|
|
|
 |
Podkopnik

Wiek: 38 Dołączył: 12 Lip 2008 Posty: 1064 Skąd: Warszawa/Opoczno
|
|
|
|
| studi napisał/a: | | A skoro masz już pełnoprawne moto to teraz nabijaj kilometrów, szlifuj formę i widzimy się na przyszłorocznym 20 już zlocie. |
Studi w tym roku będą jeszcze dwa zloty Po ci czekać do przyszłęgo roku;)
Sziwu gratuluję zakupu, też Cię kojarzę z dawnych lat forum kiedy SB aż kipiało od waidomości.
Zapraszam na zlot nad Piasecznem 7-9 sierpień |
_________________ Człowiek to jedyna istota na ziemi która zetnie drzewo zrobi z niego papier i napisze na nim "Ratujcie drzewa" |
|
|
|
 |
studi

Wiek: 52 Dołączył: 08 Lis 2009 Posty: 3569 Skąd: Słoneczna Italja
|
|
|
|
| Podkopnik napisał/a: | Studi w tym roku będą jeszcze dwa zloty Po ci czekać do przyszłęgo roku;) | ogólnopolski jest tylko jeden ale wiadomo imprez forumowych jest sporo |
_________________ Pomogłem, nie zapomnij kliknąć w
|
 |
Grzechu16

Wiek: 36 Dołączył: 30 Lip 2007 Posty: 2059 Skąd: Czechowice-Dz/Kraków
|
Wysłany: Pią 10 Lip, 2026
|
|
|
| kempes napisał/a: | kojarzę że dołączyłeś jako "skuterzysta" marzący o GSie |
Ja podobnie Skoro nie masz GSa to zapraszamy na zlot forum GSa w przyszłym roku, tam też (prawie) nikt nie ma GSa |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
INFORMACJA DOTYCZĄCA POLITYKI PLIKÓW COOKIES ORAZ OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH:
| |
|