|
Jak poprawnie odblokowac dlawienie w Suzuki GS500E 1992r |
| Autor |
Wiadomość |
xzahe
|
Wysłany: Nie 31 Maj, 2026 Jak poprawnie odblokować dławienie w Suzuki GS500E 1992r
|
|
|
Cześć wszystkim!
W zeszłym roku stałem się szczęśliwym posiadaczem GS 500E z 1992 roku (klasyk w fioletowo-różowym malowaniu z białymi felgami). Motocykl to sprowadzony z Niemiec.
Silnik zdławiony na 28 koni.
Sprzedawca powiedział że wystarczy w pokrywach gaźnika coś usunąć.
Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi od osób, które już to przerabiały w tych starych rocznikach.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
xzahe
|
Wysłany: Sro 03 Cze, 2026
|
|
|
| Ktoś coś? |
|
|
|
 |
studi

Model GSa: Inny motocykl
Wiek: 52 Dołączył: 08 Lis 2009 Pochwał: 237 Posty: 3569 Skąd: Słoneczna Italja
|
Wysłany: Nie 07 Cze, 2026
|
|
|
Widzę, że kolega z Zielonej Góry, byliśmy tam wczoraj przejazdem
A co do oddławiania to podaj model gaźnika, bo to coś więcej niż podał Ci sprzedawca, w grę może wchodzić wymiana dysz, zmiana ustawień zawleczki na przepustnicy i parę innych opcji |
_________________ Pomogłem, nie zapomnij kliknąć w
|
 |
xzahe
|
Wysłany: Nie 07 Cze, 2026
|
|
|
| studi napisał/a: | Widzę, że kolega z Zielonej Góry, byliśmy tam wczoraj przejazdem
A co do oddławiania to podaj model gaźnika, bo to coś więcej niż podał Ci sprzedawca, w grę może wchodzić wymiana dysz, zmiana ustawień zawleczki na przepustnicy i parę innych opcji |
Następnym razem zapraszam na kawę, jestem z okolic zielonej góry
Model gaźników to Mikuni BST33SS. |
|
|
|
 |
studi

|
Wysłany: Pon 08 Cze, 2026
|
|
|
To nie jest pełny model bo on ma dodatkowo oznaczenie nr 01D00, czy 01D60 i to jest istota, bo na podstawie tego sięgamy do instrukcji serwisowej i z takiej tabelki czytamy różnice, przy czym wersja podstawowa ma symbol modelu motocykla E-01, a niemiecki zdławiony to E-22:
- dysza główna - zmienić ze 135 na 122,5
- podkładkę na iglicy przestawić z 4tego na 3 ząbek
więc pan coś wiedział ale nie do końca wiedział co, bo istotnie w niektórych rocznikach były elementy ograniczające otwarcie się przepustnicy ale nie tutaj.
tabelę o której mówię znajdziesz w instrukcji serwisowej https://forum.gs500.pl/viewtopic.php?t=5429 zależnie którą pobierzesz na stronie 10-6 lub 11-6
Cały proces odblokowywania GS'a znajdziesz tutaj https://forum.gs500.pl/viewtopic.php?t=983 i to kilku krotnie przez różne osoby i różnych roczników
Ważne aby po zmianie przeprowadzić pełną regulację oraz synchronizację gaźników
| Cytat: | Następnym razem zapraszam na kawę, jestem z okolic zielonej góry |
Następnym razem zapraszamy na zlot zwłaszcza jeśli jest w Twojej okolicy, od środy do niedzieli byliśmy w Wieleniu Zaobrzańskim, jakąś godzinę drogi od Zielonej |
|
|
 |
xzahe
|
|
|
|
Niemiecki zdławiony to E-22 01D60
Mam z Niemiec więc na 100% te oznaczenia.
Polecasz jakiś zestaw naprawczy do gaźników kompletny?
Myślę nad tym :https://www.motobros.pl/zestaw-naprawczy-gaznika/42791-gaznik-zestaw-naprawczy-suzuki-gs-500-89-00.html
Wymagają czyszczenia więc od razu bym to zrobił.
Dlaczego dyszę mam wymienić na 122.5 a nie na 120 ?
Planuje również ustawić zawory.
Chętnie bym przyjechał na zlot |
| |
|
|
|
 |
studi

|
|
|
|
| xzahe napisał/a: | Niemiecki zdławiony to E-22 01D60
Mam z Niemiec więc na 100% te oznaczenia. |
Ale sprawdzałeś to czy zakładasz, że tak będzie
| xzahe napisał/a: | Polecasz jakiś zestaw naprawczy do gaźników kompletny?
Myślę nad tym :https://www.motobros.pl/zestaw-naprawczy-gaznika/42791-gaznik-zestaw-naprawczy-suzuki-gs-500-89-00.html |
Moim zdaniem wystarczy Ci ten prostszy https://www.motobros.pl/z...0-gsx-1100.html bo zapewne 3/4 tego większego nie zużyjesz bo będzie sprawne
| xzahe napisał/a: | | Dlaczego dyszę mam wymienić na 122.5 a nie na 120 ? |
Możesz dać 120 albo 122,5 - 122,5 to wersja ogólnoświatowa, 120 to bliższe nam Niemcy, a jest to dobrane do geografii, która ma wpływ na ciśnienia powietrza, a więc na pracę gaźnika
| xzahe napisał/a: | Chętnie bym przyjechał na zlot |
Tegoroczny właśnie się skończył, ale zapraszamy na przyszłoroczny jubileuszowy XX, będzie w Bieszczadach, posiadanie GSa nie jest obowiązkowe, zawsze w długi weekend Bożego Ciała, więc z góry można sobie rezerwować termin |
|
|
 |
xzahe
|
Wysłany: Wto 09 Cze, 2026
|
|
|
Sprawdziłem : 01d60 k262
W twoim zestawie nie ma dysz.
Może polecasz kogoś z okolic Zielonej Góry co siedzi w Gsach i ogarnął by ze mną te gaźniki oraz zawory? |
|
|
|
 |
studi

|
Wysłany: Sro 10 Cze, 2026
|
|
|
| xzahe napisał/a: | | W twoim zestawie nie ma dysz. |
Tak, gdyż każdy potrzebuje innych rozmiarów w zależności od motocykla czy w GSe od rocznika, zestaw jest uniwersalny do kilku motocykli jak widać po opisie, z tym samym gaźnikiem, a nie widziałem w opisie zestawu aby były podane konkretne rozmiary.
Dysze kupisz poza zestawem, indywidualnie, takie jak będą niezbędne
| xzahe napisał/a: | Może polecasz kogoś z okolic Zielonej Góry co siedzi w Gsach i ogarnął by ze mną te gaźniki oraz zawory? |
Nie, zupełnie to nie moje obszary Polski, nawet nie mam Cię do kogo odesłać z aktywnych forumowiczów z tego rejonu polski. |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
INFORMACJA DOTYCZĄCA POLITYKI PLIKÓW COOKIES ORAZ OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH:
| |
|