Regeneracja gaznika poszla za daleko |
Autor |
Wiadomość |
wagnerosss
Model GSa: GS 500E
|
Wysłany: Pon 03 Cze, 2024 Regeneracja gaźnika poszła za daleko
|
|
|
Cześć wszystkim!
Po niezbyt intensywnym sezonie na mojej GS500 postanowiłem doprowadzić do ładu gaźniki, które działały, ale miewały problemy z nieco nierówną pracą. Poprzedni właściciel raczej go nie czyścił, a ja za pierwszym razem zastosowałem jedynie zestaw naprawczy bez czyszczenia w myjce ultradźwiekowej. Nie chciałem za dużo elementów ruszać w tamtym momencie, żeby zminimalizować później trudności z synchronizacją itd. a jednocześnie zależało mi na tym, żeby zrobić to samemu i mieć frajdę z samego procesu naprawy. Postanowiłem więc w tym roku ponownie je usunąć i bardzo dokładnie wyczyścić.
Co poszło nie tak? Zdemontowałem przepustnice z płytkami... Tak, nie wpadłem na to, że śruby są zaklepane fabrycznie. Co ciekawe wykręciły się dosyć łatwo, więc nie zorientowałem się w pierwszej chwili. O ile płytki jestem w stanie dopasować do właściwego gaźnika, o tyle z zaklepywaniem ponownie śrub mam zagwozdkę.
Niebieski Loctite, nowe śruby, odpowiednie podparcie osi przepustnicy i samej śruby, pozostawienie starych i ich ponowne zaklepanie? Może ktoś z Was to już przerabiał?
Mogę sobie pluć w brodę, że niedostatecznie doczytałem o regeneracji gaźników, ale akurat nie słyszałem o zaklepywanych śrubach. Co zrobić. Mleko się rozlało, ale mam nadzieję, że gaźniki da się uratować.
Pozdro! |
_________________ GS 500 H '07 |
|
|
|
|
 |
BociekPL

Wiek: 34 Dołączył: 27 Lip 2010 Pochwał: 49 Posty: 945 Skąd: Werchrata RLU
|
|
|
|
 |
wagnerosss
|
Wysłany: Sro 05 Cze, 2024
|
|
|
Cześć! Na tym schemacie przepustnica jest częścią korpusu i nie są wyszczególnione jej elementy niestety. Dołączam zdjęcia. Teoretycznie śrubki z tej strony powinny pasować, ale ciężko stwierdzić po jednym zdjęciu:
https://www.motokristen.f...burateur-mikuni
IMG_20240605_214829.jpg Śrubki |
 |
Plik ściągnięto 10 raz(y) 324,61 KB |
instasize_240605214538.jpg Gaźnik z płytką |
 |
Plik ściągnięto 6 raz(y) 66,26 KB |
|
_________________ GS 500 H '07 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
INFORMACJA DOTYCZĄCA POLITYKI PLIKÓW COOKIES ORAZ OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH:
| |
|