WITAMY NA FORUM MIŁOŚNIKÓW MOTOCYKLA SUZUKI GS 500 - MIŁEGO PISANIA !
Zapraszamy również na nasz portal pod adresem www.gs500.pl

Portal | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Poprzedni temat «» Następny temat
GS 500 - KOMPLETNIE NIE REAGUJE NA PRZYCISK STARTERA.
Autor Wiadomość
pozdro500 

Model GSa: GS 500E
Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 13
Skąd: Szczytno
Wysłany: Sro 16 Maj, 2018   GS 500 - KOMPLETNIE NIE REAGUJE NA PRZYCISK STARTERA.

Witam.

Na wstępie proszę - nie odsyłajcie mnie od opcji "szukaj", bo już jej użyłem, przekopałem kilka tematów i niestety w żadnym nie znalazłem konkretnej odpowiedzi...

Opiszę swój przypadek najlepiej jak potrafię.


Mój GS został rozebrany na części 4 lata temu. Leżał sobie w nieogrzewanym garażu. 2 lata temu postanowiłem zacząć go składać do kupy. Składanie szło dość mozolnie, bo raz, że mało czasu, a dwa - postanowiłem konkretnie go przerobić wizualnie (teraz jest 1-osobowy).

W ciągu ostatniego miesiąca miałem trochę więcej czasu żeby go poskładać i doszedłem do takiej sytuacji jak dziś - elektryka jest w większości pospinana, postanowiłem podłączyć akumulator (nowy i naładowany) i spróbować odpalić motocykl. Niestety - zero reakcji na przycisk startera. Trochę informacji:

1. GS 500 E z 1993r
2. Po przekręceniu kluczyka zapalają się lampki - zielona od biegu neutralnego, czerwona od oleju.
3. Kombinowałem z czujnikiem złożenia bocznej stopki. Próbowałem go podnosić, opuszczać - to nic nie zmienia.
4. Próbowałem z wciśniętym sprzęgłem - też nic.
5. Rozebrałem przełącznik na kierownicy odpowiedzialny za odpalanie. Wszystko ładnie przylutowane. Wyczyściłem styki papierkiem ściernym - nic to nie dało.
6. Nie działa mi klakson po naciśnięciu przycisku. Sprawdzałem jego styki multimetrem - nie dochodzi żaden prąd po wciśnięciu przycisku trąbika.
7. Nie działają kierunowskazy przednie (tylne nie są podłączone jeszcze)
8. Świateł nie sprawdzałem, ponieważ nie mam jeszcze ich podłączonych. Kostka od świateł jest jeszcze "pusta"

Czy ktoś może mi łopatologicznie powiedzieć jak odpalić ten motocykl "na krótko"? Wiem gdzie jest przekaźnik od rozrusznika. Po wciśnięciu startera on nie klika tylko milczy. Mam do tego przekaźnika przykręcone dwa kable. Jeden plus z akumulatora. Drugi to czarny kabel, który idzie pod pokrywę rozrusznika. Dodatkowo jest bezpiecznik (dobry), dwa kable na konektorach (żołty i niebieski) oraz obok czarny, również na konektorze. Co muszę zewrzeć ze sobą żeby rozrusznik zakręcił?


Dodam, że akumulator jest na pewno dobry. Dla pewności przełożyłem go do motocykla kolegi i jego motocykl odpalił bez problemu. Przekładałem nawet jego akumulator do siebie i też bez zmian - zero reakcji na przycisk startera.

Kupiłem contact spray, rozpinałem te wszystkie kostki, czyściłem jakimś drapakiem. papierem itp, pryskałem contactem i po chwili składałem. Niestety. nic
_________________
- Nie boisz się jeździć takim szybkim motocyklem?
- Gdybym się nie bał, to bym nawet na niego nie wsiadał.
 
 
Hose 

Model GSa: GS 500E
Wiek: 44
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 16
Skąd: Poznań
Wysłany: Czw 17 Maj, 2018   

Zewrzyj dwa przykręcone kable do przekaźnika, zamkniesz wtedy obwód z plusa akumulatora do rozrusznika. W lampie siedzi dużo połączeń, myślę że musisz wszystko tam spiąć by zaczęło działać to co brakuje.
 
 
 
pozdro500 

Model GSa: GS 500E
Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 13
Skąd: Szczytno
Wysłany: Czw 17 Maj, 2018   

He :)

Zrobiłem tak jak napisałeś - rozrusznik się odezwał i kręcił normalnie.
Wydaje mi się, że mam trochę pomieszane w instalacji...


Przy przekaźniku rozrusznika są 4 piny, w 3 z nie są wpięte kable. U mnie wygląda to tak (+to obecność kabla, - to wolne miejsce)



Tu jest cewka przekaźnika

+ +
+ -

Czy tak to ma być? Wiem, że oryginalnie jest tam kostka i nic nie trzeba kombinować, jednak u mnie poprzedni właściciel coś przerabiał i dorobił konektory. Można wpinać sobie dowolnie... Cewkę przekaźnika wyjąłem na moment i jak podłączałem na krótko do innego akumulatora, to klika normalnie...

Druga sprawa - jak działa ten czujnik złożenia stopki? Podczas zamknięcia te dwa kable co z niego wychodzą są zwierane? Czy są zwierane podczas otwarcia z wrzuconym biegiem?
_________________
- Nie boisz się jeździć takim szybkim motocyklem?
- Gdybym się nie bał, to bym nawet na niego nie wsiadał.
 
 
Hose 

Model GSa: GS 500E
Wiek: 44
Dołączył: 01 Lip 2010
Posty: 16
Skąd: Poznań
Wysłany: Pią 18 Maj, 2018   

Nie wiem jak z tymi kablami przy przekaźniku, musiałbym zobaczyć. Czujnik przy stopce, musisz sprawdzić czy normalnie jest otwarty czy zamknięty (miernik lub żarówka) W każdym razie on powoduje blokadę gdy stopa nie jest złożona i w tym samym czasie wbity jest jakikolwiek bieg...
 
 
 
pozdro500 

Model GSa: GS 500E
Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 13
Skąd: Szczytno
Wysłany: Pią 18 Maj, 2018   

sprawdzę to niedługo w ten sposób jak piszesz.

Sprawdziłem miernikiem napięcie jakie idzie na wtyczkę lampy przedniej, tylnej, klaksonu itp. Nigdzie nie podaje mi pełnych 12v, tylko jakieś dziwne wartości, np 4V, albo 2V. Czyli tak jakby masa była słaba, dobrze kombinuję?
_________________
- Nie boisz się jeździć takim szybkim motocyklem?
- Gdybym się nie bał, to bym nawet na niego nie wsiadał.
 
 
Blakus 

Model GSa: GS 500E
Wiek: 21
Dołączył: 27 Mar 2017
Pochwał: 1
Posty: 47
Skąd: Żarczyce
Wysłany: Sob 19 Maj, 2018   

Proponuję Ci schemat w rękę i sprawdzenie wszystkiego po kolei.
Tak, może być słaba masa.
_________________
Blakuś
 
 
pozdro500 

Model GSa: GS 500E
Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 13
Skąd: Szczytno
Wysłany: Sob 19 Maj, 2018   

No dobra, to teraz ogarnąłem to do tego stopnia, że siedziałem z multiszlifierką i każdą pojedynczą kostkę i każdy pin, każdy przełącznik wyszlifowałem tak, żeby było jak najbardziej kontaktujące. Sprawdzałem przejścia multimetrem i doprowadzałem do takiego stanu żeby ładnie piszczało/świeciło przy jakimkolwiek dotknięciu.

I teraz jest tak - na kostkę przy przekaźniku idzie mi tylko 2,5V, zamiast 12V. Jak pod pin minusowy podepnę kabelek prosto z akumulatora to normalnie mogę odpalać z przycisku. Jak mierzę między dwoma kablami idącymi od kierownicy, to po wciśnięciu przycisku mam tylko 2,5V.

Kiedy mierzę między plusowym od przekaźnika a np klemą ujemną akumulatora to pojawia mi się po wciśnięciu startera piękne 12V.

W jakich punktach masa powinna się stykać z ramą np?
_________________
- Nie boisz się jeździć takim szybkim motocyklem?
- Gdybym się nie bał, to bym nawet na niego nie wsiadał.
 
 
simin 


Model GSa: Inny motocykl
Wiek: 30
Dołączył: 27 Mar 2011
Pochwał: 43
Posty: 1824
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie 20 Maj, 2018   

pozdro500 napisał/a:
W jakich punktach masa powinna się stykać z ramą np?

masa jest przykręcona do śruby silnika - z prawej strony od dołu przy rozruszniku.
 
 
 
pozdro500 

Model GSa: GS 500E
Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 13
Skąd: Szczytno
Wysłany: Sro 23 Maj, 2018   

Rozwiązanie mojego problemu i porada dla potomnych borykających się z tym problemem:

Masę do wiązki dochodzi za pośrednictwem regulatora napięcia Musi on być dobrze przytwierdzony do ramy. Ja swój przeniosłem w inne miejsce, na ściankę z tworzywa i stąd był brak masy. Dałem go do ramy i działa.

Dzięki za uwagę i pomoc.
_________________
- Nie boisz się jeździć takim szybkim motocyklem?
- Gdybym się nie bał, to bym nawet na niego nie wsiadał.
 
 
dymny 


Model GSa: GS 500E
Wiek: 32
Dołączył: 21 Lut 2012
Pochwał: 32
Posty: 528
Skąd: Tarnów [RPZ]
Wysłany: Wczoraj 14:26   

pozdro500 napisał/a:

Masę do wiązki dochodzi za pośrednictwem regulatora napięcia Musi on być dobrze przytwierdzony do ramy. Ja swój przeniosłem w inne miejsce, na ściankę z tworzywa i stąd był brak masy.


Dziwne - oryginalny regulator napięcia nie ma masy na obudowie, tylko na czarnym kablu (na wyjściu).
Może przy okazji manewrowania poprawiłeś jakieś złącze.
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja Lo-Fi

INFORMACJA DOTYCZĄ„CA POLITYKI PLIKÓW“ COOKIES, NOWA POLITYKA PRYWATNOŚšCI:

Nasza strona używa informacji zapisywanych za pomocą cookies i podobnych technologii głównie w celu dostosowania strony do potrzeb każdego użytkownika oraz m.in. w celach statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy z branży statystycznej. Ustawienia dotyczące plików cookies mogą być zmienione w programie (przeglądarce) do obsługi stron internetowych. Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza akceptację korzystania z serwisu na wyżej wymienionych warunkach.